PostHeaderIconО Установи

     На обронцима Лесковика, (општина Алексинац) на надморској висини од 400 метара у непосредној близини манастира Свети Стефан (14 век), смештена је Установа за одмор и рекреацију деце “Липовац” из Липоваца. Установа постоји више од 35 година, основана је давне 1975. год. на темељима некадашње школе с краја 19 века. (2005 год. прослављена је 30-то годишњица рада и постојања). На почетку објекат се звао Дом дечјег и омладинског одмаралишта “Браћа Стојановић”, а од 27.12.1991.год. мења назив у данашњи. Оснивач Установе је СО Алексинац.

     Преко 20 година Установа се бави организацијом рекреативне наставе, а за то време своје гостопримство понудила је великом броју деце и омладине. Са сетом и тугом се присећамо када је ово здање функционисало као колективни центар за избеглице (1992 - 2002 ) год. Поновно успостављање основне делатности (рекреативна настава) започело је крајем 2002. год. после генералне реконструкције објекта.

     Поред рекреативне наставе (настава у природи или школа у природи) Установа своје услуге пружа и следећим корисницима:

- планинари ( планарска акција успон на Лесковик 1174м)

-  извиђачи (смотре извиђача)

-  ликовна колонија (дечја и за одрасле)

-  књижевна песничка колонија

-  спортским екипама (припреме пионирских фудбалских екипа: Соко Бања, Хисар из Бугарске, Онар из Грчке, Раднички Ниш, кошаркашки клуб “Напредак” из Алексинца, џудо клуб "Алексинац")

-   организација научних скупова (200 год. Делиградске битке, међународни конгрес пчелара)

-   разне невладине организације

-   духовна академија (одржане су 13 до сада)

-   разне рекреативне групе (углавном синдикати)

- Факултет ветеринарске медицине из Београда (наставна пракса из предмета пчеларство)

     У задњих пар година све више је популаран духовни туризам због близине манастира.

НАСТАВА У ПРИРОДИ

Циљ

     Циљ организовања наставе у природи јесте остваривање одговарајућих садржаја наставних и ваннаставних активности из наставног плана и програма основне школе, у климатски погодном месту из образовно-васпитних, здравствено-рекреативних и других разлога.

    Задаци и садржај

     Задаци и садржај наставе у природи остварују се на основу наставног плана и програма образовно-васпитног рада и школског програма и саставни су део годишњег програма рада школе.

     Задаци који се остварују реализацијом програма наставе у природи су: проучавање објекта и феномена у природи и уочавање узрочнопоследичних односа у конкретним природним и друштвеним условима; развијање интересовања за природу и изграђивање еколошких навика; упознавање начина живота и рада људи појединих крајева; развијање позитивног односа према: националним, културним и естетским вредностима, спортским потребама и навикама, позитивним социјалним односима, као и схватање значаја здравља и здравих стилова живота; подстицање испољавања позитивних емоционалних доживљаја.

     Што се тиче рекреативне наставе деца за време свог боравка у Липовцу поред редовне наставе имају и велики број ваннаставних активности, тако да им је цео дан максимално испуњен. Посетиоцима у Липовцу је на располагању летња учионица са 60 места.

     Нешто што је специфично за Установу “Липовац” је организација 1-2 часа веронауке за децу која похађају веронауку као изборни предмет, а наставу држи мати Нектарија (монахиња манастира Св. Стефан).

     Свака група деце посећује манастир, а за велике црквене празнике деца обавезно присуствују литургији и гости су манастира на послужењу.

      Обавезна је посета ковачкој радионици и воденици у селу, где се деца на лицу места упознају са старим занатима и животом људи овог краја.

      У току сваке смене рекреативне наставе за децу се организује позоришна представа

дечјег позоришта из Алексинца, као и гостовање алексиначких песника.

 

     Спорт и рекреација су на рекреативној настави незаобилазни:

 

-   шетња, планинарење (пл. стаза до крста)

-   фудбал, одбојка, кошарка, стони тенис, стони фудбал, пикадо, између две ватре)

-   ноћни турнири (осветљен терен за мале спортове)

- спољна велика шаховска табла

-   крос

-   љуљашке, вртешке, клацкалице, тобоган, ракета, тренажери, пењалица и карусел.

     Вечерње активности су најатрактивније и по томе се рекреативна настава највише памти:

-   квизови (општег знања, слагалица, дечји милионер)

-   имитације, глума, певање, играње

-   караоке шоу

-   маскенбал

-   покажи шта знаш (ја имам таленат)

-    музички тобоган

-     музичка столица

-     избор за Мис

-     избор за нај фризуру

-     најбољи плесни пар

-     незаобилазна журка

     Поред свега овога ту је надалеко позната липовачка кухиња са квалитетном и укусном храном, као и удобан смештај у чистим и топлим собама.

     Из Липовца деца увек одлазе са предивним утисцима и врло радо нам се враћају.