PostHeaderIconДелегација општине Билећа посетила Липовац

IMG-6f2993576f9e4df68fc0bfca586c6e67-V5. јун се као Дан општине Алексинац слави од 2003. године, у знак сећања на 5. јун 1833. године, када су Алексинац и околина и званично прикључени Кнежевини Србији. Ове године, Алексинац обележава 181. годишњицу свог постојања у саставу Србије.

 

Дан општине 2022. год. обележен је свечано и радно разним догађајима. Манифестација је почела 03.06. дечјим програмом ДУ "Лане", представама "Театра 91" и Позоришта "Дука Јовановић", за децу и одрасле, изложбом ликовне колоније УЛУС- Алексинац, изложбом Библиотеке Алексинац ретро слика из историје Алексинца у Дому омладине, промоцијом књига у Алексинцу и ОШ Житковац и часописа "Караџић" за историју, етнологију, археологију и уметност, а настављена је концертима ОМШ "Владимир Ђорђевић" Алексинац, оркестра ГКУД "Алексинац" и хора "Шуматовац", изложбама друштава жена "Вредне руке" и "Радиност", смотром механизације: ЈП "Комуналне услуге", ЈП за путеве, ЈКП "Водовод и канализација и Добровољног ватрогасног друштва Алексинца.

Свечана седница Скупштине општине Алексинац одржана је 5.6.2022. у великој дворани Центра за културу и уметност Алексинац.

 

Седници су присуствовали бројни гости из Републике Србије- саветница председника РС,  Министарства одбране РС и Министарства пољопривреде, Војске Србије, председник Суда у Алексинцу, командир Полицијске станице Алексинац, представници Жандармерије, директори и представници организација у Алексинцу, суседних општина Сврљиг, Ражањ, Ниш, гости из Словеније, Македоније, Републике Српске, Грчке и директор Руског Дома Београд Евгениј Баранов. Потом је уследио културно- уметнички програм којим је представљена историја Алексинца из периода од око два века, са освртом на нашу слободарску борбу за ослобођење из 1876. када је проливена српска, руска, грчка и крв других добровољаца у борбама на Шуматовцу.

 

***Делегација општине Билећа на челу са Николом Бајовић, замеником председника општине Билећа , Огњен Капор,начелник одељења за привреду,Милорад Војновић,саветник начелника за привреду и Лука Поповић,инспекцијска служба -  са Александром Миловановић дипл.туризмологом посетила је 05.06.2022.у склопу Дана општине и Установу за одмор и рекреацију деце у Липовцу,обишла манастир Св Стефан и са собом понела прелепе утиске из нашег краја.***