PostHeaderIcon12. зимска Духовна академија "Липовац 2016"

KoncertXII зимска Духовна академија  „ЛИПОВАЦ-2016“, која је одржана у Липовцу, наком шест дана трајања завршена је у суботу 06.02.2016. год. свечаним концертом у Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац“ у Липовцу. Овогодишњу академију посетио је велики број учесника из Јагодине, Параћина, Ћуприје, Ниша, Лесковца, Зрењанина и Смедерева, а њихови домаћини били су чланови алексиначког црквеног хора. Један од предавача на овој академији био је и академик Јован Деретић. Диригент на академији била је професор музике Др Марина Гавриловић, која је и одабрала композиције.

 Старешина Храма Светог Николе у Алексинцу, и један од организатора духовне академије, Иван Миленовић истиче да јеJovana значај ове манифестације, која се одржава од 2005. године велики, а полазници су за шест дана успели да стекну једно ново духовно и музичко искуство.
Прави пример доследности, традиције и дуговечности духовне академије у Липовцу је дванаестогодишња Јована Крстић из Трстеника, која је на првој академији имала само седам месеци и до данас није пропустила ни једно окупљање црквених певача у Липовцу. Зорица Кецић, професор музике из Зрењанина, такодје је присутна од прве академије.

Jovan Deretic